Egy rendkívül ízletes kombináció bemutatására vállalkozom: spagetti és articsóka. Izgalmasan hangzik, főként ha a család vevő rá 🙂 És a gyereked nem csak spagettit szeretne enni tejföllel és sajttal, ami nálunk a “mindigjöhet” kategóriába esik.
Lássuk a hozzávalókat 4 személyre:
- majdnem 1 csomag spagetti (a legjobb a durum), kb. 400 g
- 4-5 db articsóka (közepes méretű)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehér bor
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- reszelt parmezán (ízlés szerinti mennyiség)
- extra szűz olivaolaj, vagy napraforgóolaj
Elkészítése gyors, tehát gyorsan elkészülhet akár vacsorára is:
Az articsóka szárát és külső, kemény leveleit levágjuk és félbehasítjuk őket. Ezt követően vékony szeletekre daraboljuk. Ha nem kaptunk frisset, akkor nyugodtan használhatunk üvegben elrakott articsókát is. Ennek nagy előnye, hogy hámozott és szeletelt, így az előző művelettel nem kell foglalkoznunk.
Az eljárás hasonló, mint a krumpli hámozásnál, a felszelt darabokat érdemes vízbe helyezni, ezáltal nem barnulnak meg. Ezt követően helyezzük a szeleteket felhevített serpenyőbe és olaj nélkül pirítsuk meg őket. Közben sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre egy kis időre.
Egy másik serpenyőben kb. 4 kanál olajon pirítsuk meg az összetört fokhagymát, tehetünk hozzá ízlés szerint erős paprikát is. Aki szereti, tonhalat és olivabogyót, vagy pestot is tehet a “feltéthez”. Öntsük hozzá a bort, és figyelve arra, hogy ne forrjon fel, főzzük kb. 10 percig, amíg a lé nagy része elpárolog.
Ha megfőtt a spagetti, keverjük össze az articsókás feltéttel, szórjuk meg petrezselyem zölddel és parmezánnal.
Húsevőknek a tonhal helyett apróra vágott és megpirított bacont vagy sonkát javaslok. Az articsóka íze nem karakteres, tehát ízlés szerint párosíthatjuk más zöldségekhez.
A nyers articsóka barnásra színezheti az ujjainkat, ezért a tisztításához gumikesztyűt javaslok. Amennyiben erre nincs módunk, az esetleges elszíneződést utólag friss citrommal ledörzsölhetjük a bőrünkről.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: